Termékfejlesztés
május 28, 2020
Hogyan érezd jól magad?
június 5, 2020

Tanulj a hibáidból, képezd magad!

Bartucz László – “Növekedj a válságban” című minikurzusa, melyben azonnal használható gyakorlati ötleteket kapsz, mellébeszélés nélkül.

8. pont: Tanulj a hibáidból, képezd magad!

1. ELŐSZÖR A KÉPZÉSRŐL

Minden valószínűség szerint az egész világ a nyakadba szakadt az elmúlt hetekben: valószínűleg éppen távmunkában dolgozol; küzdesz a felszínen maradásért; otthon vannak a gyerekek és éppen a tatárjárás teljes történetét kell megtanítanod neki. Ha egy lelkes tréner éppen most akar eladni nekem egy új menedzsment módszert, vagy megtanítani a szervezet-elemzésre, akkor szerencséje van, hogy nincs előttem: valószínűleg elkapnám a nyakát ☺. Komolyan: az azonnali képzésekből kizárólag a túlélést segítő, azonnal használható képzések jöhetnek szóba. Érdemes lehet online coaching formájában igénybe venni ezeket a képzéseket (az egyszeri online tréning elvégzése helyett hasznosabb egy „edzőt”, vagy tanácsadót szerződtetni, aki folyamatosan segít és korrigál).

2. AZÉRT TANULNI LEHET

Sőt kell is. Érdemes lehet folyamatosan töltögetned a „mit kell tanulnom?” listádat. Ha van olyan nehézség, amihez új képességet kellene használnod, akkor írd hozzá. Pár téma, amivel az elmúlt 6 hétben találkoztam: üzleti tervezés, szervezet-átalakítás, online sales rendszerek, tárgyalástechnika. És a lista folytatható. 

3. ELSŐ ÉS LEGFONTOSABB, HOGY LEVOND A SAJÁT TANULSÁGAIDAT

A legfontosabb tudás, amit MINDENKINEK meg kell szereznie: NE LEGYÉL BIRKA! Ha mindig azt csinálod, amit a nyáj, akkor az átlagosok táborát fogod erősíteni (a nagy átlag sajnos a válságokban szenved).

4. ÍGY NÉZ KI EGY ÁTLAGOS VÁLLALKOZÓ:

Az üzleti környezetA vállalkozó hangulataKöltéseFejlesztésTartalékolás
Gyors növekedésszupermegveszi az új sportkocsijátgondolkodik rajtaelköltötte sportkocsira
Lassuló növekedésbizakodó („á, csak egy átmeneti lassulás”)magas „megy még a szekér”gondolkodik rajta (rosszabb esetben most indul el)alig
Beüt a válságkapkodásmindenki ki van rúgvanincs mibőlnincs miből
Elhúzódó válságdepressziócsak óvatosannincs mibőlnincs miből

5. ÉS HOGY CSINÁLJÁK A PROFI VÁLLALKOZÓK?

Az üzleti környezetA vállalkozó hangulataKöltéseFejlesztésTartalékolás
Gyors növekedésóvatos, bizakodó, figyeli a trendeketóvatosteljes gőzzel30%-ot félretesz
Lassuló növekedésóvatos, leporolja a válságterveketminimálisa fejlesztési projekteket végigviszi, de lassítja a hosszú távú projekteketamit csak lehet, tartalékol
Beüt a válságóvatosminimális, válságterv szerinta fejlesztési projekteket végigviszi, leállítja a hosszú távú projekteket„ül a tartalékokon”
Elhúzódó válságbizakodó (már a következő ciklusra készül)minimális, válságterv szerintelkezd fejleszteni, olcsón befektetninem tartalékol, befekteti a képzett tartalékot

6. GONDOLKODJ NAGYOBB CIKLUSOKBAN

A lényeg, hogy azok élnek túl, és fejlődnek, akik kilépnek a „jól megy-költök; rosszul megy-szomorkodok” körből, és elkezdenek nagyobb ciklusokban gondolkodni; hosszú távú stratégiákat felállítani. Az elhúzódó válság szakasza következik most, ami fejlesztésről és a bevásárlásról szól (lásd majd a befektetésekről szóló részt is).

7. FELADAT

Ha jól csináltad az tervezést, és maradt valamilyen tartalékod, akkor most kell a fejlesztések és befektetések terveken dolgozni!

Hajrá! Ha segítségre van szükséged, keresd a tanácsadót!

Érdekel a kurzus következő anyaga? Itt kérheted!


Növekedj a válságban – Minikurzus

Ezt a receptet követik a sikeres vállalkozások!

A teljes gazdasági összeomlások esetére viszonylag sztenderd recepteket követnek a sikeres vállalkozások. Ezeket foglalom most össze, és folyamatosan teszem közzé az egyes pontokat is részletesen.

A nehéz helyzetben próbálok tanácsokkal, és ötletekkel segíteni a vállalkozókon.

– Bartucz László

Valós saját tapasztalat (mostani, több százmillió forint árbevételű cégeimet a 2008-2009-es válságban építettem fel; a feleségemmel közös – kb. félmilliárd értékű ingatlan-portfóliónk is ebben az előző válságban született); és sikeres vezetők tudása alapján szedtem össze a javaslataimat.

Érdekel a Minikurzus következő anyaga?

Az egyes pontok megoldásait mindig a BCC tagok között fogjuk először megosztani, de ha nem vagy a BCC üzleti klub tagja, akkor is hozzájuthatsz soron kívül a kurus következő anyagához, vagy ha többet szeretnél jelentkezhetsz Bartucz László személyes online tanácsadására