Tanulj a hibáidból, képezd magad!
június 1, 2020
Befektetői gyorstalpaló
június 9, 2020

Hogyan érezd jól magad?

Bartucz László – “Növekedj a válságban” című minikurzusa, melyben azonnal használható gyakorlati ötleteket kapsz, mellébeszélés nélkül.

9. pont: Hogyan érezd jól magad?

A stressz és a depresszió káros, beteggé tesz, és 50 éves korod előtt kinyiffant. Komoly tanulás kell hozzá, de a nagyon nehéz időkben is jól érezheted magad.

Valószínűleg nálam sokkal jobb szakértők vannak, akik a karantén átvészelésére tudnak okosakat mondani. Érdemes lelki válság-szakértőket, vagy extrém helyzeteket megélt ismerősöket megkérdezni. Hosszabb távon is stresszes helyzethez viszont van pár jó ötletem arra, hogy maradj egészséges és boldog a nehéz időkben is ☺

1. FIX NAPI-ÉS HETI REND

Amikor minden az ember fejére szakad, akkor a biztos pontok segítenek nem elúszni.

2. TESTMOZGÁS

Rendszeres – lehetőleg szabadtéri – testmozgás. A legtöbb embernek elég egy 40-60 perces kiadós séta, vagy biciklizés. Megmozgatja a véredet, kitisztítja a fejedet. A karantén alatt egyébként ez az egyetlen relatív biztonságos módszer.

3. ÉN-IDŐ

Mindenkinek rendszeresen szüksége van arra, hogy mindenki békén hagyja. Egyedi igényed szerint kell a napi 1-2 óra idő egy csendes habos fürdőre, jó kávéra, vagy bármire, amihez kedved van. Ha csak bámulni akarod a felhőket, akkor hajrá. Lelkiismeret-furdalás ellenei tipp: „azért lógok el a családomtól, hogy utána több energiám legyen rájuk” ☺.

4. CSALÁD

A nehéz helyzetek, vagy az összezártság rákényszeríti az embereket arra, hogy megtalálják az együttműködési módokat, és elfogadják egymást. Az első napokon általában mindenki örül, hogy együtt a család; de pár nap után már jönnek a konfliktusok. Itt a lehetőség, hogy megtanuljátok egymást, és megkeressétek a jó érzést adó tevékenységeket és időbeosztást.

5. ÖNFEJLESZTÉS

Bármilyen tevékenység, ami segít abban, hogy elfogadd a világot olyannak, amilyen. Ha bármilyen történés esetén ki tudjuk hagyni a „tagadás, ellenkezés, harag, depresszió, belenyugvás” köröket, akkor egyből arra tudunk koncentrálni, hogy mit tegyünk. Meditációs gyakorlatok, modern pszichológia, alternatív pszichológia, önsegítő csoport, jóga, stb. Mindenkinek más jön be. Sose fog kiderülni, melyik az, amíg nem kezdesz bele. Kérdezd meg a kiegyensúlyozott barátodat, mi jött be neki, és próbáld ki!

6. APRÓ AJÁNDÉKOK

Jutalmazd meg magad, ha valamit jól csináltál. Ha nem sikerült, akkor is ☺. Egy süti, egy kis nyugalom, egy masszázs; bármi, ami egy kicsit felvidít ☺.

7. NE CSINÁLJ SEMMIT

A legfontosabbat hagytam a végére: ha lehet, ne csinálj semmit! Bármennyi okosságot felszedhetünk, kezelhetjük jól a nehézséget, de a válság mégiscsak egy elég nagy iszapbirkózás. Sokkal nehezebb sikerélményt elérni, amikor a környezet is ellenséges. A nyugati kultúrában teljesen elfogadott a sabbatical intézménye. Ha elfogadod, hogy rendszeresen jönnek válságok, akkor érdemes lehet a váltásokat és alkotói szabadságokat ezekre az időszakokra tervezni.

Egy személyes történet:

Életem második legjobb döntése volt az egy hónapos zarándoklat 2009-ben (az első legjobb döntésem a „vezérigazgatói munkakör közös megegyezéssel megszüntetése”, és az „igazgatósági tagságról lemondás” volt 2 hónappal előtte). A kikapcsolás, és elmélyülés mellett a legérdekesebb tapasztalás az volt, hogy a különböző nációk hogyan kezelték a válságot:

  • Spanyol építőmunkás: a válság első napján kirúgták az állásából. Elküldött 100 önéletrajzot, és elment zarándokolni.
  • Francia DJ: a biznisz összeomlását kihasználta, hogy lejöjjön az „anyagról” és elment gyalogolni 700 km-t
  • Német fogorvos: szintén elvesztette az állását. Zarándoklat, kikapcsolás, élet átértékelés. Végül saját praxist indított 1 évvel később
  • Magyar menedzser (én): a zarándoklás vége után két nappal elmentem szörfoktatónak ☺

    világbéke, madárcsicsergés ☺

Hajrá! Ha segítségre van szükséged, keresd a tanácsadót!


Növekedj a válságban – Minikurzus

Ezt a receptet követik a sikeres vállalkozások!

A teljes gazdasági összeomlások esetére viszonylag sztenderd recepteket követnek a sikeres vállalkozások. Ezeket foglalom most össze, és folyamatosan teszem közzé az egyes pontokat is részletesen.

A nehéz helyzetben próbálok tanácsokkal, és ötletekkel segíteni a vállalkozókon.

– Bartucz László

Valós saját tapasztalat (mostani, több százmillió forint árbevételű cégeimet a 2008-2009-es válságban építettem fel; a feleségemmel közös – kb. félmilliárd értékű ingatlan-portfóliónk is ebben az előző válságban született); és sikeres vezetők tudása alapján szedtem össze a javaslataimat.

Érdekel a Minikurzus következő anyaga?

Az egyes pontok megoldásait mindig a BCC tagok között fogjuk először megosztani, de ha nem vagy a BCC üzleti klub tagja, akkor is hozzájuthatsz soron kívül a kurus következő anyagához, vagy ha többet szeretnél jelentkezhetsz Bartucz László személyes online tanácsadására