Jacsó József – Avalon Fleet Kft.
szeptember 9, 2022
Barczi Krisztina – CIB Bank
szeptember 9, 2022

Dr. Havas Csilla – Havas Művészeti Ügynökség és Galéria

 

Havas Csilla 2019-ben csatlakozott a miskolci BCC-hez. Magángaléria tulajdonosként idén plusz egy tagságot is váltott a budapesti csoportunkba. Erről és sok minden másról is faggattuk őt.

  • Miért hosszabbítottál eddig BCC tagságot? És honnan jött az ötlet, hogy egy plusz tagságot is kiválts Budapesten?

Több mint három éve tagja vagyok a miskolci BCC-nek. Azért hosszabbítottam folyamatosan tagságot, mert számomra ez a tagság beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A tagságon keresztül sikerült olyan emberi és üzleti kapcsolatokat felépítenem, illetve megerősítenem, amiket én ideálisnak gondolok a hosszú távú üzleti stratégia kiépítéséhez. Mind a két, a miskolci és a budapesti, általam működtetett kortárs képzőművészeti galéria magángalériaként működik. Ez az én esetemben azt jelenti, hogy utcáról betérő vásárlókat a galériák nem fogadnak, mert nem rendelkezünk utcai nyitvatartással. Ezt az üzleti stratégiát a jövőben is megkívánom tartani. Ahhoz, hogy ez az üzleti modell rentábilis, életképes legyen, egy meglévő és jól működő kapcsolatrendszer szükséges. Ennek egy kiváló kiegészítő lehetősége a BCC, és az általa kínált kapcsolati tőke. Miután most már a budapesti galériám is nagyon szépen, rentábilisan működik, létjogosultsága van annak, hogy a kapcsolati körét tovább bővítsem a BCC-n keresztül.

  • Mit vársz még a jövőben, ezek után a BCC-től? Tud-e még neked valami újat adni?

A BCC-ben kiépített vendég-hívások és ajánlói-rendszer működtetése által megfelelő utánpótlásra számíthatok. Utánpótlás alatt a megszólított és tagságot váltó vállalkozókat értem. Általuk egy folyamatosan megújuló emberi és üzleti kapcsolatrendszer tud létrejönni. Ha ezt jól működtetjük, akkor megfelelő stratégiával, ez sok-sok éven keresztül működő kapcsolati, behúzó erővel bíró üzleti érdekköré válhat.

Offline módon szeretnék majd a budapesti csoportban is előadni. Bízom benne, hogy megvalósulhat, amiről beszélek. 

  • Milyen sikereket tudhatsz magad mögött?

Ez alapvetően kétirányú történet. Nem csak azért, mert két városban Miskolcon és Budapesten vannak a galériák (bár feloszthatnám most már így is), hanem azért, mert a  sikereket én mindig emberi és üzleti sikerek formájában mérem. 

Úgy gondolom, az, hogy milyen minőségű, mennyiségű, mélységű emberi kapcsolatokkal bírunk az önmagában meghatározza, hogyan érezzük magunkat a saját bőrünkben. S természetesen meghatározza azt is, milyen üzleti sikereink lehetnek. Mivel nem remeteként, elszigetelt módon létezünk, ezért akkor élhetünk kiteljesedett életet, ha értékes emberi kapcsolataink vannak. Ha ezekből baráti kapcsolatok is születnek, akkor mindezek következményeként, ha akarom, ha nem akkor is jön majd az üzlet.

Vagyis én soha nem az üzletre feszülök rá, nem arra, hogy nekem mindenképpen üzleti kapcsolatokat kell építenem. Sokkal inkább azt tartom szem előtt, hogy emberi kapcsolatokat  építsek, és ennek mentén végzem a munkámat is. Ezekből az emberi kapcsolatokból előbb-utóbb üzlet is származhat, ha ezek megfelelő minőségű emberek és megfelelő minőségű kapcsolatok. Ennek a szűrése pedig adott, mivel a galériáim magángalériák, és a BCC is egy előszűrt társaság. Barátságok születhetnek és a barátságok szükségképpen hozzák az üzletet is. Ez már nagyon sokszor megvalósult Miskolcon és egyre többször tapasztalom ezt Budapesten is.

Miskolcon számomra a kortárs művészet megismertetése egyfajta misszió is. Miskolc olyan város, aminek történelmi, társadalmi gyökerei okán, nincsen olyan nagy jelentős számú polgári rétege, amelynek az életében a művészet minden nap jelen lenne. Ezért ennek a művészetnek a terjesztése, a megismertetése egy belső késztetés, küldetésteljesítés is a részemről. Budapesten nyilván sokkal szélesebb, sokkal mélyebb, az a társadalmi réteg, amelynek igénye van a művészetre. Miskolcon hetedik éve végzem a magángalériai tevékenységet, s már nagyon-nagyon sok embert elértünk, megszólítottunk. Jó értelemben véve megfertőztük, felébresztettük az emberekben a művészetre való nyitottságot és igényt. Akár úgy, hogy műalkotásokat vásárolnak, de úgy is, hogy gyűjtemények felépítésében vesznek részt: ebben gondolkodnak, aktívan tesznek is érte. Olyan emberek vesznek részt művészeti esteken, akiknek azelőtt, hogy kapcsolatba kerültem velük, ilyen értelemben nem volt múltjuk. Ezáltal mind a mindennapjaikban, otthon az alkotások között, mind azokon a társadalmi eseményeken, amikre eljönnek sokkal értékesebb, színesebb és gazdagabb életet élnek.

Ugyanezt tervezem Budapesten is egy még szélesebb kör számára elérhetővé tenni.

  • Kinek ajánlanád a BCC-t és a networking-et?

Úgy gondolom, azoknak a KKV-szektorban működő vállalkozóknak, akiknek van igénye arra hogy minőségi emberi kapcsolatokat építsenek, hogy széles spektrumú kapcsolati hálót hozzanak létre, terjeszkedjenek, és nyitott szívvel, nyitott fejjel fogadják felnőtt emberként is az új barátságokat. Emberi és üzleti oldalról egyaránt.

  • Miért szeretsz hozzánk járni, mit szeretsz itt a legjobban?

Azt, hogy hasonló elképzelésekkel vagy mentalitással bíró emberek közössége hoz létre egy üzleti szerveződést, már önmagában egy nagyjából azonos értékrendet feltételez. Ezt az azonos értékrendet szeretem viszontlátni a saját mindennapi életemben is. A BCC-nél adott ez a lehetőség, és ez önmagában feltételezi és biztos keretek között tartja, hogy sikeres üzleti kapcsolatokat hozhass létre. Nagyon fontos számomra, hogy mindez lelkesítő optimizmussal történik. Ez igaz Miskolcra, ahol egy nagyon jó hangulatú csapatnak vagyok a tagja, de a budapesti offline reggelin is ugyanezt tapasztaltam. Ha ez nem így történik, nyilvánvalóan nem váltottam volna egy offline reggeli után az egyik budapesti csoportba is tagságot.

 

havasart.com