Nagy Magdolna – Hello Future Kft.
május 3, 2020
Siket Gábor – NETCORP webdesign
május 5, 2020

Bartucz László – “Növekedj a válságban” című minikurzusa, melyben azonnal használható gyakorlati ötleteket kapsz, mellébeszélés nélkül.

3. pont: Dobd el a ballasztot

Az alapelv nagyon egyszerű:

BÁRMI, AMI PÉNZT VISZ, KUKA!

→ Az él túl, aki hosszú válságra készül. Az jön ki nyereséggel a válságból, akinek lesznek még forrásai a gödör alján. Mert: Minden erőforrásra szükséged lesz a túléléshez már most

MINDEN TARTALÉKRA SZÜKSÉGED LESZ A LEGALJÁN

Ekkor kell a leginkább pénz a túléléshez. A legalján kell vásárolni! Ehhez is pénz kell majd (a legmélyebb válságban tudsz majd termelőeszközt vásárolni: ingatlan, gyár, cég, részvény, stb.)

Ami „egyszerű”
Az a normál működési költségek optimalizálása (ld. 1 pont: üzleti tervezés, illetve később a 6. pont: „gyorsított fogyókúra” című fejezeteket). Azonosítani kell minden nem létfontosságú költséget és kiirtani; a létfontosságúakat meg lealkudni (ha lehet). 

Ami szintén „egyszerű”
Told el a beruházásokat! Megtartod a pénzt, és később olcsóbban szerezheted be.

Ami nem „egyszerű”
Az befektetetések eldobása (eszköz; évek óta képzett munkatárs; ezer éve tervezett és pár napja aláírt beruházás; frissen kivett iroda; stb.)

Akik az elején kitartanak, és próbálják fenntartani a befektetéseiket, egy elég veszélyes taktikát folytatnak. Ha elnyúlik a válság, akkor minden pénzedet elköltötted, esetleg mégis el kell dobnod a befektetést, csak jóval alacsonyabb áron.

VÖRÖS ZÁSZLÓS MONDATOK CSÖKKENŐ ESZKÖZ-ÁRAKNÁL

„Csak egy kis átmeneti hitel kell, hogy játékban maradjak”
MILYEN NYERESÉG ÉRDEKÉBEN PONTOSAN?

„Év végéig van törlesztési engedmény, utána meglátjuk; addig is megvan a telkem/lakásom/részvényem”
PERSZE, DE BEVÉTEL NÉLKÜL 30%-KAL OLCSÓBBAN KELL MAJD ELDOBNOD év végén.

„Még egy évig bírom finanszírozni a törlesztő részleteket bevétel nélkül is. Addig csak nem tart válság”
DE IGEN

Amikor döntést kell hozni, akkor a vállalkozók hajlamosak ’A’ vagy ’B’ lehetőségről igen/nem döntést hozni. A helyes döntési módszer a lehetőségek összehasonlítása lenne. Milyen lehetőségeim vannak, ha megtartom; mennyit veszítek, ha eldobom.

EGY ERŐSEN LEEGYSZERŰSÍTETT PÉLDA

Vettem egy lakást, és felújítottam. Az egészet befektetői pénzből finanszíroztam. A példa nagyságrendileg valós adatokkal: 80 m2-es lakás; célár 1 MFT/ m2 – vagyis 80 MFT tervezett eladási ár; 70 MFT hitel, évi 10 % kamattal; vagyis tervezetten 10 MFT nyereség (a nem részletezett járulékos költségekkel együtt számolva) 

 1. Eldobom most azonnal. Jó marketinggel 20% vesztség a célárból; vagyis 64 mft eladási ár és 6 mft veszteség (a 70 MFT tőke-törlesztés után) a 10 MFT nyereség helyett
 2. Megtartom és várok a válság végéig. Az ingatlanárak előző válságos görbéje alapján kb. 7 év múlva érem el a mostani árat.
  Lássuk a „nyereséget”: 7 évnyi finanszírozás évi 7 MFT (70 MFT 10%-a, kamatos kamat nélkül) = 49MFT kamat-költség, 70 MFT tőke törlesztés ás 39 MFT veszteség 7 alatt.
 3. A megtartás esetén bérbe adom kedvezménnyel, de 5 év múlva festés és felújítás az eladás előtt.
  Normál bérleti díj 1200 euro (420 eFT), most kedvezménnyel 280eft/hó; 3 hónapig tart a kiadás:
  Bérleti díj bevétel 81 hónapra = 22,6 MFT
  Bérbeadás jutaléka: 2 hó = 560eft
  SZJA 15% = 3,4 MFT
  Felújítás = 1 MFT
  Bérbeadás nyers nyeresége: 17, 6 MFT, így a lakásmegtartás vesztesége kb. 21 MFT (a mínusz 39 helyett)

A DÖNTÉS ÍGY MÁR NEM NEHÉZ

Akár 50%-kal nagyobb kedvezmény esetén is az azonnali eladás a jó döntés. Persze ez fájdalmas lehet, de később még jobban fájna. A példából is egyértelműen látszik, hogy az esetek nagy részében a válság elején a „REALIZÁLD A VESZTESÉGET, ÉS HOZD VISSZA MÁS BEFEKTETÉSSEL KÉSŐBB” taktika működik a halogatás helyett. MINDIG ELEMEZZ, minden helyzetre működő sablon.

Egy ilyen példa után hasonló kérdésekkel szoktuk ámítani magunkat:

„ez a válság biztosan rövidebb lesz, mint az előző”

„az ingatlanárak gyorsabban helyreállnak, mint a gazdaság többi része”

„a lakás mindig jó befektetés, meg kell tartani”

„de én majd jobb bérleti díjat fogok kapni – tudok valakit, aki jó áron tud kiadni lakásokat”

…STB. STB. STB

Senki sem látja a jövőt – én sem ☺. De ha csak a legjobb verzióra van tervünk, akkor biztosan bukta lesz.

FELADATOK

 1. Nézd át újra a költségeidet! (már az 1. pontban egyszer megtettük, de aki keres, az talál is ☺).
  1. Nem létfontosságú: KUKA. Példák: repi ajándék, üres iroda, bevételt nem generáló divízió, stb.
  2. Fontos költségek: ALKU. Példák: iroda bérlet, működést szolgáló alvállalkozó, létfontosságú munkatárs, stb. Itt természetesen kölcsönösen elfogadható átmeneti intézkedésekről beszélünk és nem mások lenyomásáról.
 2. Nézd át a költségeidet nem csak a cégben, hanem a családi költségvetésben is. Az a pénz, amit nem költesz el, azt nem kell megkeresni. Példák: takarítónő, bébiszitter, bérelt autó, kertész, új ruha a gyereknek (úgyis kinövi mire kimehet ☺), stb.

VALÓS PÉLDA
Két szinte azonos helyzetű ügyfél is bevetette ezt 1 hónapon belül:

A vállalkozó pár árbevétele közel nullára csökkent pár nap alatt. A 150eFt-os (egyébként nem túl jó állapotú) bérelt lakásuk a családi költségvetésük elég nagy részét tette ki. A határozott idejű bérleti szerződés felmondása a kéthavi (300 eFt) kaució azonnali elvesztését eredményezte. 1 hónapig csövezés a rokonoknál, majd egy nagy teraszos álomgarzon kibérlése 90eFt-ért.


Két módon elemezhetjük a dolgot:

1. cash flow szemlélet (most ez érdekel): új kaució 180e Ft, utána havi 60e Ft – megtakarítás (a váltás 3 hónap alatt térült meg). Éves szinten fél milliós nyereség.

2. nyereség/veszteségszemlélet: buktam 300eFt-ot; ami 5 hónap alatt térül meg a 60eft-os megtakarításokból

 1. Ütemezd át a beruházásokat!
 2. Miben áll még pénzed? A fenti példák alapján elemezz mindent, ami:
  1. Pénzzé tehető, ha forrásra van szükséged 
  2. Pénzt visz. Példák: kiadatlan lakás hatalmas közös költséggel, rezsivel, finanszírozással; karantén miatt üres iroda, stb.
  3. Aminek várhatóan tovább csökken az értéke (a tető közelében, még viszonylag elfogadható áron eladás, majd a gödör alján visszavásárlás). Erről részletesen majd a 10. pontban.

HAJRÁ ☺(ha segítség kell, keresd a tanácsadót)

Érdekel a kurzus következő anyaga? Itt kérheted!


Növekedj a válságban – Minikurzus

Ezt a receptet követik a sikeres vállalkozások!

A teljes gazdasági összeomlások esetére viszonylag sztenderd recepteket követnek a sikeres vállalkozások. Ezeket foglalom most össze, és folyamatosan teszem közzé az egyes pontokat is részletesen.

A nehéz helyzetben próbálok tanácsokkal, és ötletekkel segíteni a vállalkozókon.

– Bartucz László

Valós saját tapasztalat (mostani, több százmillió forint árbevételű cégeimet a 2008-2009-es válságban építettem fel; a feleségemmel közös – kb. félmilliárd értékű ingatlan-portfóliónk is ebben az előző válságban született); és sikeres vezetők tudása alapján szedtem össze a javaslataimat.

Érdekel a Minikurzus következő anyaga?

Az egyes pontok megoldásait mindig a BCC tagok között fogjuk először megosztani, de ha nem vagy a BCC üzleti klub tagja, akkor is hozzájuthatsz soron kívül a kurus következő anyagához, vagy ha többet szeretnél jelentkezhetsz Bartucz László személyes online tanácsadására