Hogyan érezd jól magad?
június 5, 2020
Seres Gábor – A kézműves Seres
április 19, 2021

Befektetői gyorstalpaló

Bartucz László – “Növekedj a válságban” című minikurzusa, melyben azonnal használható gyakorlati ötleteket kapsz, mellébeszélés nélkül.

10. pont: Befektetői gyorstalpaló

A befektetés témájában már szinte mindent leírtak, amit lehetett. A legapróbb részlet-téma leírása is több száz oldalnyi alap-oktatás lenne. Inkább csak az alapelveket próbálom most megosztani.

Először is: azért beszélünk most erről, mert a minden befektetés alapja, hogy olcsón vásárold meg a termelőeszközödet. A mostani helyzetben kevés jó dolog van; ezek közül az egyik, hogy majdnem mindennek lemegy az ára a válságban. 

Amikor pénzt, vagy saját energiát fektetsz be, akkor alapvetően kétféle módon gondolkodhatsz:

 1. Megvásárolsz valamit (föld, lakás, iroda, arany, értékpapír, áru, stb.), és abban reménykedsz, hogy többet fog érni később. 
 2. Olyanba fektetsz, ami folyamatos hozamot biztosít (cash flow). Pl.: egy bérbe adott ingatlan.

Bármelyik verzióban gondolkodsz, a lényeg, hogy megértsd az adott termék, vagy szolgáltatás piacát, és az általános piaci viselkedést a válságok idején.

A termékek és szolgáltatások értéke mindig szubjektív. Jellemzően nem logikai és elemzési alapon működnek a piacok, hanem tömeghisztéria mozgatja őket.

Én nem annyira szeretem az értéknövekedésre spekuláló stratégiákat, mert nagyon bizonytalanok. Időnként azonban a remény alapú befektetés is működhet. Akár értéknövekedésre, akár hozamra hajtasz, a minimum közelében kell belépned.  Néhány példa lejjebb.

INGATLAN

 •  2008-as válság évében érte el a piaci ár a maximumot. Az eladók természetesen tartották az árat, ameddig bírták, így csak 2014-re érte el a minimumot a piac. (az előző válság is hasonló kört futott (1989-ben volt a topon, majd 5 éves csökkenést produkált a piac).
 • 2014 óta szinte töretlen növekedés (alacsony kamatok, olcsó pénz, növekvő bizalom)
 • Az ingatlanárak már 2019 májusa óta stagnálnak. Ennek egyszerű oka van: az árfelhajtó ingatlan-hisztéria olyan magasra nyomta az árakat, hogy már nem volt versenyképes az állampapír hozamával. (ez a tény is erősíti azt a véleményemet, hogy a válság mindenképp várható volt; a COVID csak meghúzta a ravaszt, és nem okozója volt a válságnak). Mindenképpen csökkenés várható, akár 5-7 éves időtartamú is.

ARANY

Klasszikusan „biztonsági, vagy menekülő” befektetés.

 • A 2008-as válság után 3-4 évig (a válság mélyülésével párhuzamosan) még növekedett az arany ára (a kétezres évek elején 300 USD körül volt, 2012-ben 1900 USD!!! környékén)
 • Ahogy a gazdasági válság enyhült, és a gazdadaság lassan beindult (elkezdtek más befektetések is hozamokat villantani), úgy csökkent az ár (2016-ban 1050 USD)
 • Beüt a válság és 3 év oldalazás után fél év alatt az egekbe szökik az ár (most 1750 USD körül).

RÉSZVÉNY

Példaképpen egy ismert, nagyrészt jól teljesítő stabil bank árfolyamai (OTP):

 • A 2008-2009-es válság alatt zuhant majd egy évig (én is vettem 2000 FT alatt OTP részvényt)
 • Az első sokk után „visszapattant”, vagy inkább visszakapaszkodott egy enyhén veszteséges sávba (a 2008-as év eleji csúcshoz képest)
 • A válság alatt végig vergődött (pl. banki adók), majd a gazdaság beindulásával újra elérte a régi csúcsot
 • 2020 elején bukott 60%-ot, majd most szép lassan felfelé korrigál

ÖSSZEFOGLALÁS

 1. A különböző eszközök árát szubjektív, tömeghisztéria mozgatja
 2. A tömeg mozgása azonban viszonylag jól tervezhető, és hasonló mintákat követ
 3. A befektetőknek pont ellentétesen kellene mozognia a tömeghez képest

JAVASLATOK

Az első és legfontosabb, hogy ha a tömeggel menetelsz, akkor mindig a hullámvasúton leszel, ráadásul a bukó oldalon:

 1. Amikor valaminek ésszerűtlenül magas az ára, a tömeg akkor is vásárol („jó befektetés, mindenki ezt csinálja, nem hibázhatok”). Ilyenkor eladni kell, nem vásárolni (pl. lakások 2020 elején, arany 2020 márciusában, OTP részvény a vírus karantén előtt, stb.).
 2. Ha bezuhan az ár, akkor mindenki pánikol és eldobja a lezuhant értékű eszközöket. Ha nem adtuk el előtte, akkor várni kell, mert lesz felfelé is (hacsak nem kenyérre kell, mert akkor sok lehetőséged nem maradt)
 3. A kapkodás csak veszteséghez vezet. A jövőt senki sem ismeri, de állíthatsz fel verziókat a válság lefutására. A verzióknak megfelelően tervezheted a vásárlásodat (pl.: 3-4-5 év múlva lesz a legolcsóbb a befektetési célú lakás, vagy hamarabb?)

A legfontosabb: az alternatív befektetések hozamához képest mennyit hoz, ha visszaforgatod a pénzt a cégedbe? Általában az ismert piacon, saját kontrollal is elérheted egy amerikai részvény hozamait.

FELADATOK

 1. Tekintsd át az időtervedet! A legvalószínűbb verzió szerint mikor fogsz elkezdeni költeni?
 2. Milyen jellegű befektetéssel tudsz foglalkozni? Például egy saját kiadott lakás üzemeltetése több órát visz el egy héten. Belefér ez a céged mellé? Vagy csak részvényeket tudsz vásárolni, és egy automata veszteségmegállító és figyelő beállításra van időd?
 3. A számodra elérhető befektetési verziók közül melyiknek a legnagyobb a hozama? Legkisebb a rizikója? Melyik a legjobban tervezhető?
 4. Ha a saját cégedbe fektetsz, annak milyen lesz a hozama? Mennyire biztonságos? Mennyire kontrollálod?
 5. Befektetési terv, és menekülési tervek készítése.

Hajrá!

Hajrá! Ha segítségre van szükséged, keresd a tanácsadót!


Növekedj a válságban – Minikurzus

Ezt a receptet követik a sikeres vállalkozások!

A teljes gazdasági összeomlások esetére viszonylag sztenderd recepteket követnek a sikeres vállalkozások. Ezeket foglalom most össze, és folyamatosan teszem közzé az egyes pontokat is részletesen.

A nehéz helyzetben próbálok tanácsokkal, és ötletekkel segíteni a vállalkozókon.

– Bartucz László

Valós saját tapasztalat (mostani, több százmillió forint árbevételű cégeimet a 2008-2009-es válságban építettem fel; a feleségemmel közös – kb. félmilliárd értékű ingatlan-portfóliónk is ebben az előző válságban született); és sikeres vezetők tudása alapján szedtem össze a javaslataimat.

Érdekel a Minikurzus következő anyaga?

Az egyes pontok megoldásait mindig a BCC tagok között fogjuk először megosztani, de ha nem vagy a BCC üzleti klub tagja, akkor is hozzájuthatsz soron kívül a kurus következő anyagához, vagy ha többet szeretnél jelentkezhetsz Bartucz László személyes online tanácsadására