enmarka-epites
Hogyan értékesítsd önmagad? Avagy a profi énmárka építés legfőbb lépései!
július 7, 2021
Kalácska Viola – VIOL Design
július 19, 2021

A BCC üzleti klub és a networking

networking

Az énmárka építésben fontos szerepet tölt be az, hogy milyen hatékony vagy a networkingben. Mivel sok múlik azon, milyen kapcsolatokat ápolsz az üzletfeleiddel és a vásárlóiddal, ezért érdemes folyamatosan fenntartanod a kontaktust. Erre nyújt kiváló lehetőséget a BCC. Hogyan? A cikkből megtudhatod.

Vállalkozóként biztosan hallottál már a networking kifejezésről. Jó esetben már vettél is részt ilyen eseményen. Azonban sokan nem tudják jól használni, vagy inkább kihasználni az üzleti kapcsolatépítés adta lehetőségeket.

A networking olyan, mint az álláskeresés. Sőt. Lényegében a hosszútávú célja pontosan ez.

De hogyan kapcsolódik a BCC és a networking? Hogyan juthatsz el egy üzleti klubból a legjobb vásárlókhoz? Ahhoz, hogy megértsd az összefüggést, szeretném kifejteni neked:

  1. Mi az a BCC?
  2. Hogyan működik a networking?
  3. Milyen problémára nyújt megoldást?
  4. Hogyan?
  5. Mennyibe kerül?

Erről olvashatsz ebben a cikkben.

1. Mi az a BCC?

A BCC-t hívhatnám nagyképűen úgy, hogy az ügyfélkör bővítés mekkája. De mivel nem vagyok nagyképű, így inkább azt mondom Neked, a BCC egy üzleti klub, aminek az elsődleges célja, hogy segítse a vállalkozásod felfuttatását. A Business Contact Community névből kiderülhet, hogy egy olyan üzleti közösség, ahol a kapcsolatrendszerünket osztjuk meg egymással.

Minden vállalkozásnak megvannak működtető elemei. Amikor létrehozol egy céget, akkor az első, hogy kialakítod a megfelelő kapcsolatrendszert, a vásárlókkal, a beszállítókkal, a könyvelővel, a pályázatíróval, de még a postással is. Általában azzal fogsz együtt dolgozni, akivel könnyen és jól kijöttök. És még ha az elején nem is lesz így, mindig törekedni fogsz erre. Na, ebben segít Neked a BCC üzleti klub és a networking. Segít kialakítani a minőségi kapcsolatokat, hiszen a sikeres vállalkozók, a tagok a saját megbízható kapcsolatrendszerüket teszik bele ebbe az üzleti klubba. Emellett pedig ügyfélszerzési ötletekkel látnak el. Hiszen itt mindenkinek az az érdeke, hogy az összes tag sikeres legyen! Így lesz a hasznodra a BCC networking rendszere.

2. Hogyan működik a BCC networking?

Az egyik legnagyobb tévhit a BCC kapcsán, hogy sokak szerint mi is hálózatépítéssel foglalkozunk, vagy MLM rendszert üzemeltetünk!

Nem, ez még csak nem is hasonlít az MLM-hez. Neked nem kötelező új embereket beléptetned. Neked csupán a kapcsolatrendszeredre lesz szükséged. Minél több embernek tudsz segíteni, annál nagyobb eséllyel fogsz te is ajánlást kapni. Így több ember fogja megismerni a neved, szélesebb lesz a te ismertségi köröd. Persze nekünk is van szabályzatunk, mi is tartjuk magunkat valamihez, de alapvetően nem kérünk olyat, amit ne tudnál betartani.

Kezded már érteni a BCC networking lényegét?

3. Milyen problémára nyújt segítséget?

Mindenkinek megvannak a napi problémái. Vállalkozóként Neked is biztosan van egy csomó megoldandó ügyed, elintézendőd. Van, hogy a fejedre nőnek a dolgok, van, hogy meghaladják a képességeidet. Vagy csak meguntad az egy helyben ácsorgást és végre növekedni szeretnél. Ilyenkor nagyon jól tud jönni a külső segítség.

Például: Ha van egy megbízható könyvelőd, akivel évek óta gördülékenyen működtök együtt, elégedett vagy a munkájával és mindent rendben találsz. Tegyük fel, egyszer felhív és azt mondja, sajnos fel kell adnia az állását, mert beteg lett, vagy elmegy szülni, külföldre utazik, inkább a családi vállalkozást szeretné tovább vinni stb. Te meg ott maradsz könyvelő nélkül. Na itt lép be a BCC ereje. Amikor elpanaszolod a tagtársaidnak, hogy mi történt, akkor a többiek minden bizonnyal a saját megbízható könyvelőjüket fogják neked ajánlani. Neked pedig csupán annyi dolgod lesz, hogy felkeresed őket egytől egyig és kiválasztod a számodra legideálisabb jelöltet. És most gondold végig ugyanezt a történetet úgy, hogy nem vagy BCC tag. Ugye mennyivel időigényesebb és macerásabb lenne?

Lényegében a BCC networking hatékonysága abban rejlik, hogy gyakorlatilag bármilyen problémára talál Neked megoldást. Üzlethelyiségre van szükséged? Ügyintézőre a helyi önkormányzatnál? Egy nagy cég vezetőjének az elérhetősége kellene? Vagy marketingest keresel?

Csak tedd fel a nagy kérdést az üzleti klubban, a többit a tagtársaid megoldják!

4. Hogyan nyújt megoldást?

A célod ne az legyen, hogy mihamarabb megtérüljön a tagságod, hanem hogy segítsd a többieket. Ez az alapfeltétel. Hidd el, mások is így állnak hozzá. Ezért működik jól a BCC. Kicsit furán megnevezve ez a jófejek társasága. Mi ellentmondunk azoknak a dogmáknak, miszerint a magyar emberek csak magukkal törődnek és csak a saját jólétük érdekli őket. Nyilván vannak ilyenek is, de ők soha nem lesznek BCC tagok. Ha te is ilyen vagy, akkor igazából nem érdemes próbálkoznod a networkinggel.

Ha úgy érzed, képes vagy segíteni másokon egy-egy ismerős ajánlásával, akkor viszont nyert ügyed van.

Vannak olyan tagjaink, akik kezdő vállalkozóként kis ismertségi körrel léptek be. Mára sokadik éves tagságukat hosszabbítják meg és az egyik legnagyobb ajánlók közé emelkedtek. Miért? Mert elfogadták az ügyfélszerzési ötleteket, amiket a társaiktól kaptak. Csak követned kell a példájukat, így lehetsz te is a BCC Üzleti Reggelik koronázatlan királya.

5. Mennyibe kerül?

Azért jobb a BCC, mint egy kapcsolatépítő konferencia, mert itt nem kell több tízezer forintot egy alkalomért kiadni, hanem egy egész éves tagságot veszel extrákkal.

Így nem kell attól tartanod, hogy vagy bejön egy-egy rendezvény, vagy nem. Mert, ha van olyan alkalom, amikor nem vagy jó passzban, vagy valaki elviszi a beszélgetést, akkor nálunk van lehetőséged „javítani”. Azért évi 26 alkalomból csak sikerül összehoznod valamit. Ráadásul, ha nem is vagy a szavak embere, akkor sem kell csüggedned, mert vannak képzések, ahol segítséget kaphatsz. Legyen szó a kapcsolatépítésről, egyperces bemutatkozásról, vagy épp az értékesítési hatékonyságról. Mindezt azért, hogy jobb legyél a networkingben. Így azok is megtalálják a maguk közegét, akiknek nehezebben megy az ismerkedés, vagy épp a nagyközönség előtt való szereplés.

Lásd Domonkos Csenge a Sonorilo vezetője, aki az introvertált személyisége ellenére mára BCC nagykövetté vált.

+1. Megéri?

Erre a kérdésre mi csak elfogultan tudunk válaszolni, ezért inkább egy tagunk válaszát szúrjuk be ide. Ebből aztán eldöntheted, Neked megérné-e kéthetente 2 órára kilépni a mókuskerékből.

Ahhoz, hogy a vállalkozásod jól működjön, szükséges befektetned. Képezned is kell magad és nem csupán a kötelező előfizetésekre vagy a karbantartásokra költeni. A BCC üzleti klub tagságot és a networkinget nem szabad csak kiadásként kezelned, törekedned kell arra, hogy ez egy sokszorosan megtérülő BEFEKTETÉS legyen. Hidd el, nem kell sokat tenned érte, hogy ez megvalósuljon!

Összefoglalás
Ha igazán jól csinálod a BCC networkinget, akkor hamar el fogod érni, hogy a potenciális partnereket nem neked kell levadásznod, hanem ők fognak téged keresni. Ehhez azonban sok apró lépést kell megtenned. De semmi olyat, ami meghaladhatná a képességeidet!
Remélem, Te is érzed, hogy a BCC üzleti klub egy olyan kötetlen és jó hangulatú társaság, ahol bárki bármikor nyugodtan elengedheti magát. Itt nincsenek kőbe vésett szabályok. A lényeg, érezd jól magad, miközben a céged építésén dolgozol.
Ha még nem vagy tag, gyere el, próbáld ki, két alkalommal részt vehetsz akár az online, akár a személyes csoportban is. Találkozz te is 15-20 lelkes üzletemberek, akik alig várják, hogy kéthetente ismét segíthessenek és hogy megoszthassák a sikereiket, amit egymásnak köszönhetnek!